Witloofsoep

Witloofsoep

Witloofsoep

01/04/2018
: 2
: 5 minuten
: 25 minuten
: 30 minuten
: Eenvoudig

Ik ben opgegroeid tegen Kampenhout, het begin van de witloofstreek. In Kampenhout is men zo trots op één van de meest bekende exportproducten van België dat men zelfs een witloofmuseum heeft opgericht. Een recept met het zogenaamde 'witte goud' kon dan ook niet ontbreken.

Door:

Ingrediënten
  • 4 stronken witloof
  • 1 medium ajuin
  • 1 teentje look
  • Sherry
  • 10-20tal cl room
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie
  • Kleurrijke scheuten als garnituur (optioneel)
Instructies
  • Stap 1 Snij het gele kroontje van het witloof in flinterdunne reepjes en bewaar het in een kommetje met koud water zodat het niet verkleurt. Dit zal op het einde gebruikt worden als garnituur.
  • Stap 2 Snij het witloof en de ajuin in grove stukken.
  • Stap 3 Verwarm een kookpot op een medium vuur en stoof de ajuin samen met een eetlepel olijfolie rustig aan tot de ajuin glazig wordt. Voeg vervolgens het witloof toe samen met het fijngesnipperde teentje look en stoof het gedurende een 4tal minuten aan.
  • Stap 4 Blus met een scheut droge sherry.
  • Stap 5 Voeg water toe zodat het witloof net onder staat en laat de groenten sudderen tot ze volledig mals zijn (5 tot 8 minuten).
  • Stap 6 Voeg alles toe aan een blender en mix het geheel op hoge snelheid gedurende een minuut of twee.
  • Stap 7 Voeg vervolgens de room toe en giet de soep opnieuw in de kookpot en verwarm het op een zeer laag vuurtje zodat de rauwe smaak van de room verdwijnt.
  • Stap 8 Afkruiden met peper en zout naar smaak.
  • Stap 9 Schep de soep over in afzonderlijke kommetjes en werk af met het gele loof, enkele kleurrijke scheuten en een beetje olijfolie.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *