Summer rolls met pikante dipsaus

Summer rolls met pikante dipsaus

Summer rolls met pikante dipsaus

02/18/2018
: 1
: 20 minuten
: 20 minuten
: Gemiddeld

Summer rolls zijn één van de meest populaire gerechten van de Vietnamese keuken en bestaan in eindeloze varianten. Deze versie is een vegetarische variant, maar aarzel niet om te experimenteren met andere vullingen. Voeg bijvoorbeeld fijngehakte scampi's toe indien een vegetarische versie je niet aanspreekt. Vaak worden ook rijst vermicelli noedels toegevoegd, maar in deze kleinere summer rolls verkies ik om dit achterwege te laten. Ook met de dipsaus en de kruiden kan je eenvoudig variëren. De dipsaus in dit recept is behoorlijk pikant en sterk van smaak, wat naar mijn mening perfect past bij de eerder neutrale smaak van de summer rolls. Geen fan van pikant? Laat de chilli dan gewoon weg of haal de pitjes er uit voor een mildere smaak. Ook de koriander en de munt kunnen perfect worden vervangen door andere groene kruiden zoals peterselie, basilicum en/of bieslook. Bij het rollen van de summer rolls is het belangrijk om deze zo strak mogelijk dicht te rollen zodat de vulling er niet uit valt tijdens het dippen in de saus.

Door:

Ingrediënten
  • Voor de dipsaus:
  • Zest van halve limoen
  • Sap van 1 limoen
  • 1 theelepel suiker
  • 1,5 eetlepel sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 klein teentje look
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 2 eetlepels fijngehakte koriander
  • Voor de summer rolls:
  • 1 kleine avocado (70g)
  • 1 kleine wortel (50g)
  • Halve rode paprika (70g)
  • 1/4 komkommer (70g)
  • 20 blaadjes munt
  • Handvol koriander (gelijke hoeveelheid als munt)
  • 6 vellen rijstpapier (16 cm diameter)
  • Baby rode biet sla, veldsla of andere variant
Instructies
  • Stap 1 Rasp de schil van de limoen met een zesterasp.
  • Stap 2 Pers de limoen en voeg samen met de zeste en de suiker toe aan een kommetje en roer tot de suiker is opgelost.
  • Stap 3 Voeg de sojasaus en de sesamolie toe.
  • Stap 4 Rasp de look en de gember of hak heel fijn en voeg toe aan de saus.
  • Stap 5 Werk af met de fijngehakte chillipeper en koriander en roer goed.
  • Stap 6 Snij de paprika, komkommer, en de avocado in fijne blokjes van ongeveer een halve cm.
  • Stap 7 Schil de wortel en snij zeer fijn.
  • Stap 8 Snij de munt en de koriander fijn.
  • Stap 9 Meng de groenten en de kruiden samen met 1 eetlepel van de dipsaus in een kom.
  • Stap 10 Week een vel rijstpapier in warm water gedurende een 20-30tal seconden of tot vlot plooibaar. Week niet langer dan nodig om scheurtjes te voorkomen.
  • Stap 11 Dep het rijstpapier droog op een handdoek en leg op een snijplank.
  • Stap 12 Leg een dun laagje van de sla aan de bovenkant van het rijstpapier en schep er vervolgens een tweetal eetlepels van de groentenmix op. Voeg niet te veel toe zodat de summer rolls nog vlot kunnen worden dichtgevouwd. Laat voldoende ruimte vrij aan de zijkanten.
  • Stap 13 Rol, te beginnen aan de bovenkant waar de vulling ligt, het rijstpapier naar binnen tot je ongeveer halverwege bent en druk de vulling nauw samen.
  • Stap 14 Vouw de zijkanten naar binnen en rol verder dicht.
  • Stap 15 Herhaal voor de overige summer rolls.


Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden.