Gefermenteerde kumquats

Gefermenteerde kumquats

Gefermenteerde kumquats

10/09/2020
: 10 minuten
: Eenvoudig

Kum--wat? In de tuincentra zie je vaak mini boompjes met kleine oranje citrusvruchten staan. Wel dit zijn kumquats! Veel beet is er aan deze citrusvruchten want het vruchtvlees is verwaarloosbaar weinig. Kumquats gebruik je dan ook voornamelijk voor de citrusschil. De smaak valt een beetje te vergelijken met mandarijn. Aangezien kumquats niet in elke winkel te koop zijn, verkies ik om de kumquats te fermenteren. Op deze manier kan je ze makkelijk 6 maanden of langer bewaren in de frigo. Het fermentatieproces versterkt ook het citrusaroma. Win-win dus! Het principe van lacto-fermentatie is eigenlijk heel simpel. Voeg genoeg zout toe om een omgeving te creëren waar goede bacterieën hun ding kunnen doen, terwijl de slechte bacteriën niet kunnen overleven. Over het algemeen gebruik je hiervoor 2% zout in verhouding tot het totaalgewicht van je product. Vervolgens zorg je er ook voor dat er zo weinig mogelijk zuurstof aan het fermentaat kan. Wil je experimenteren met andere fermentaten dan raad ik je aan je eerst verder te verdiepen. Over het algemeen is fermentateren simpel en veilig, maar een zekere basiskennis is wel vereist om alles juist te laten verlopen.

Door:

Ingrediënten
  • 100 gram kumquats
  • 2 gram zeezout
Instructies
  • Stap 1 Weeg de kumquats en weeg vervolgens 2% van dat gewicht in zout af. Huidig recept kan makkelijk worden aangepast op vlak van hoeveelheid, maar de ratio’s zijn wel erg belangrijk. Per 100 gram kumquats heb je 2 gram zout nodig. Hoewel sommigen dit naar gevoel doen, raad ik aan om dit zo nauwkeurig mogelijk af te wegen.
  • Stap 2 Meng de kumquats en het zout onder elkaar.
  • Stap 3 Steek de kumquats en het zout in een plastieken zakje en trek vacuum. Heb je geen vacuummachine, dan kan je ook een hersluitbaar diepvrieszakje gebruiken, het zakje onderdompelen in water tot net tegen de rand (zorg dat er geen water in komt) en afsluiten.
  • Stap 4 Alternatief: Je kan ook de kumquats ook samenpletten in een potje en hier een met water gevuld zakje op leggen. Deze methode verkies ik niet voor kumquats omdat deze weinig sap afgeven en er aldus toch wat zuurstof aan kan.
  • Stap 5 Laat de kumquats vervolgens gedurende een 7tal dagen fermenteren op kamertemperatuur, weg van direct zonlicht. Als alles correct verloopt dan zal je merken dat de zak begint op te blazen als een ballon. Geen paniek! Dit is een teken dat je fermentatie correct verloopt.
  • Stap 6 Na een 7tal dagen zal je merken dat de kumquats een licht zurige smaak hebben gekregen. Is dit niet het geval dan kan je de zak opnieuw afsluiten en nog wat langer laten fermenteren.
  • Stap 7 Bewaar de kumquats vervolgens in de frigo in een afgesloten potje.
  • Stap 8 De mogelijkheden zijn eindeloos! Snij ze bijvoorbeeld fijn en gebruik ze in desserts of vervang je gepekelde citroen in je tagine eens door kumquats! Succes gegarandeerd.


Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *